Η κτηνοτροφία της χώρας μας έρμαιο της Κυβερνητικής ανευθυνότητας

Στην επίκαιρη επερώτηση αναπτύσσονται με σαφήνεια όλα τα μείζονα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, όπου οι μνημονιακές πολιτικές εντείνουν και πολλαπλασιάζουν, όπως:

– Το κόστος παραγωγής. Είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαιτεί την άμεση επίλυση των ζητημάτων που έχουν σχέση με αυτό (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, ΦΠΑ, εφόδια) αλλά και την προώθηση μέτρων, τους η στήριξη καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, το εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων.

– Τη ρευστότητα. Η κατάργηση τους αγροτικής πίστης με το ξεπούλημα τους ΑΤΕ έχει προκαλέσει, λόγω τους ελλιπούς χρηματοδότησης, τη μείωση τους κτηνοτροφικής παραγωγής κυρίως εξαιτίας τους αδυναμίας προμήθειας των ζωοτροφών. Ταυτόχρονα έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των μονάδων του χώρου στα πρόθυρα τους διάλυσης λόγω υπερχρέωσης και ληξιπροθέσμων οφειλών.

– Τη φορολόγηση. Η υπέρογκη φορολόγησή τους έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος από τους επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν τους οικονομικές υποχρεώσεις τους και να οδηγούνται σε αδιέξοδο και αποχώρηση από την κτηνοτροφία.

– Την αποτύπωση και διαχείριση των βοσκήσιμων εκτάσεων, οι οποίες δηλώνονται για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης και της Βιολογικής κτηνοτροφίας. Παρότι στη χώρα τους βοσκούνται 51 εκατ. Στρέμματα δεν έχουν μπορέσει οι ελληνικές κυβερνήσεις να πείσουν την Ε.Ε. να καλύψει τους απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους, που ασφαλώς είναι πολύ λιγότερες.

Βάσει αυτών επερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων για τις θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φλεγόντων ζητημάτων που υπάρχουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΣΥΡΙΖΑ

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23895 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.