Η καρωτίδα της υγείας – Του Ευάγγελου Αυδίκου

Ο Ερρίκος είχε μπροστά του τον αραιωμένο καφέ, ήταν το μόνο ρόφημα που του επέτρεψε ο γιατρός. Τέρμα το ποτό. Άσε στην άκρη τα λιπαρά. Πρόληψη, αγαπητέ μου. Ανάγκα και Θεοί πείθονται, θυμήθηκε τη φράση από τα γυμνασιακά του χρόνια. Δεν  έριχνε τη σκούφια του για τα αρχαία Ελληνικά, να όμως που τον βοήθησαν να δώσει έκφραση σ’ αυτό που ένιωθε εκείνη τη στιγμή.

Βουλωμένη καρωτίδα. Ενενήντα πέντε τα εκατό η δεξιά. Κατεπειγόντως χειρουργείο η απόφαση του γιατρού σε μεγάλο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Τι να’ κανε. Ήταν ο καιρός που η ιδιωτική ασφάλιση είχε γίνει μόδα. Η γυναίκα του ήταν επίμονη. Δεν μπορεί να είμαστε ίδιοι με την πλέμπα. Του φάνηκε, όμως, χρήσιμη. Σε δέκα μέρες μπαίνεις στο χειρουργείο. Έχω κρατήσει ημερομηνία. Συνεννοήσου με τη διοίκηση για τα οικονομικά.

Πήγε. Χαμόγελα φρέσκα. Πήρε θάρρος. Του κόπηκαν τα γόνατα όμως σαν άκουσε την τιμή. Δεν επαρκεί η ιδιωτική ασφάλιση που έχετε. Η αποζημίωση που εισπράττουμε από το Δημόσιο μικρή. Του κόπηκαν τα γόνατα. Δεν ανήκε σ’ αυτούς που κρατούσε κομπόδεμα. Κάτι λίγα είχε στο βιβλιάριο. Ίσα ίσα που έφταναν για να καλύψει αυτά που του ζητούσαν για την εγχείριση.  Απελπίστηκε. Η μικρή του είχε πετύχει σε σχολή της επαρχίας. Χρειαζόταν κάποια λεφτουδάκια, να νοικιάσει σπίτι. Τα πρώτα έξοδα.

Στενός φίλος τον προέτρεψε να επισκεφτεί δημόσιο νοσοκομείο. Κορυφαίοι οι γιατροί, έμαθε. Διαθέσιμη ημερομηνία για χειρουργείο σε έξι μήνες. Απελπίστηκε. Ο γιατρός του τον πίεζε. Όσο καθυστερούμε , είναι ορατός ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Τι το ’θελε και το ’πε. Του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Ο κύβος ερίφθη. Η εγχείριση έγινε. Η γυναίκα του, όμως, άδειασε το πορτοφόλι από το τελευταίο πεντακοσάρικο. Ο γιατρός ζήτησε να τη δει, ενόσω τον ετοίμαζαν για την εγχείριση. Έκρινα σκόπιμο να καλέσω κι έναν ακόμη γιατρό, για το καλό του συζύγου σας. Τι να’κανε. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

Δεν πρόλαβε να δοκιμάσει τον νερωμένο καφέ, τα μάτια του γούρλωσαν απ’ όσα άκουγε στην τηλεόραση. Αυτοφασκελώθηκε. Ώρσε, μπουνταλά,  που καμωνόσουν για σπουδαίος. Είσαι ένας ανόητος. Το κράτος ανήκει σ’ αυτούς που έχουν τη δύναμη. Μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία και δεν πληρώνουν. Η «καλή» κοινωνία μας μάρανε. Που δεν έχει τσίπα. Υπουργοί, πρωθυπουργοί, άνθρωποι που εμφανίζονται φιλεύσπλαχνοι. Για τον πισινό τους και μόνο νοιάζονται.

Η περιπέτεια με την καρωτίδα τον ταρακούνησε. Φραγγέλιο χρειάζεται. Η καρωτίδα της Υγείας θέλει καθάρισμα.

Ευάγγελος Αυδίκος

Καθηγητής Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΕυάγγελος Αυδίκος
About Ευάγγελος Αυδίκος 76 Articles
Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος είναι καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.