Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας: Βραδιές Τετάρτης (18/4/2018)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ενημερώνει ότι, ενόψει των εγκαινίων της σχεδιαζόμενης περιοδικής έκθεσης για τη νεότερη κεραμική από την Ήπειρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, στο εξής οι Βραδιές Τετάρτης θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Άρτης «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».

Ομιλητής της εκδήλωσης της Τετάρτης 18 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 είναι ο Δρ Γεώργιος Π. Μαστροθεόδωρος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με θέμα «Η συμβολή της αρχαιομετρίας στη μελέτη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής της Ηπείρου».

Παρουσιάζονται συνοπτικά ορισμένες αναλυτικές τεχνικής που χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της αρχαιομετρίας και ακολούθως σχολιάζονται διεξοδικά τα δεδομένα που προέκυψαν από την πρόσφατη τεχνική/αρχαιομετρική εξέταση μεταβυζαντινών τοιχογραφιών της Ηπείρου, που εντάσσονται σε συγκεκριμένο  ζωγραφικό ιδίωμα, γνωστό ως «Σχολή της βορειοδυτικής Ελλάδας» ή «τοπική ηπειρωτική σχολή».

Δια της εφαρμογής σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών είναι πλέον δυνατός ο προσδιορισμός των υλικών και των τεχνικών κατασκευής των έργων τέχνης. Έτσι, επιτυγχάνεται η διερεύνηση λεπτομερειών αθέατων δια γυμνού οφθαλμού και η εις βάθος μελέτη των υλικών μέσων  (χρωστικών, συνδετικών κ.ά.) και του τρόπου, με τον οποίο αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον εκάστοτε τεχνίτη.

Η σχετική συζήτηση διανθίζεται περιστασιακώς με δεδομένα που ανακτήθηκαν μέσω τεχνικής εξέτασης σχετικών μεταβυζαντινών φορητών εικόνων. Έτσι αναδεικνύεται η ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της αρχαιομετρίας στη διερεύνηση κρίσιμών αρχαιολογικών ζητημάτων αλλά και στην εν γένει διεύρυνση των περί την μεταβυζαντινών ζωγραφική γνώσεων.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Άρτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.   ​Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24063 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.