Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Πρέβεζας ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (video – φωτο)

Πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Ηπείρου, σήμερα το απόγευμα. Στην εκδήλωση  παραβρέθηκε και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Στην τελετή το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, οι Βουλευτές κύριοι Μπάρκας και Τσίρκας , ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Πιπιλίδης και Γιαννουλάτος , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Κορωναίος  ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μιλ. Παππάς,  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Μπούρης και πολλοί ακόμη φορείς.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αν. Τσίνας και ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής Χ. Ναξάκης.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αν. Τσίνας, μεταξύ άλλων σημείωσε «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Ηπείρου, τον καθηγητή οικονομικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο» και πρόσθεσε: “Κυκλοφορεί ένας τοπικός μύθος που καλό είναι να τον ξεδιαλύνουμε. Ότι δηλαδή η σημερινή εκδήλωση είναι η ευγενική ανταπόδοση ευγνωμοσύνης του ΤΕΙ Ηπείρου στις προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Τσακαλώτος για να παραμείνει το τμήμα στην περιοχή και να μετεξελιχθεί σε τμήμα του Πανεπιστημίου. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν με όλη την ευθύνη που απαιτεί η θέση μου, πως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Και δε συμβαίνει επειδή δε χρειάστηκε. Σα μέλος της κοινής επιτροπής που αναλάβαμε να κάνουμε την αρχική εισήγηση για την ενοποίηση των δύο ιδρυμάτων, πολύ νωρίς το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, διαπιστώσαμε ότι πληροί όλα τα κριτήρια, που θα μπορούσε κάλλιστα να μετεξελιχθεί σε πανεπιστημιακό τμήμα διατηρώντας το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Συνεπώς ο μύθος μπορεί να παραμείνει μύθος, αλλά δεν έχει καμία θέση στην ιστορία”.

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος του Τµήµατος Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής, Χαρίλαος Ναξάκης  για την συνεισφορά του κ. Τσακαλώτου στις οικονομικές επιστήμες.

Ο Αντιπρύτανης και καθηγητής του ΤΕΙ Κωνσταντίνος Καραμάνης απένειμε στον κ. Τσακαλώτο τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Ο Υπουργός Οικονομικών ως κέντρικό του θέμα ανέπτυξε την ενότητα ” Η οικονομική επιστήμη μετά την κρίση”.

Η οικονομική επιστήμη, για να εξηγεί πράγματα , πρέπει να παραμείνει μέρος των κοινωνικών επιστημών, τόνισε και αναφέρθηκε στους εναλλακτικούς οικονομολόγους που προσπαθούν να εξηγήσουν τι συνέβαινε στις δυτικές κοινωνίες τις δεκαετίες του 50 και 60 που πήγαινε καλά ο καπιταλισμός , με την πλήρη απασχόληση . Μάλιστα είπε πως τον 19ο αιώνα τα οικονομικά ήταν μέρος των ηθικών επιστημών .

Έκανε αναφορές σε περιόδους που έχουν σχέση με την κρίση ξεκινώντας από την Αμερική ενώ έκανε σύγκριση της Ιταλίας με την Ελλάδα. Τα τελευταία 20 χρόνια το κεφαλήν εισόδημα έχει πολύ μικρή αύξηση ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η διαφορά είναι ότι το ελληνικό κατά πήγε πολύ ψηλά απότομα πριν από την κρίση και έπεσε απότομα, ενώ οι Ιταλοί έχουν σχεδόν 30 χρόνια που δεν έχουν ανάπτυξη. ‘Αρα το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν έχει αυξηθεί καθόλου. Μάλιστα το ελληνικό κατά κεφαλήν εισόδημα παρά την αύξηση και την μείωση, συγκριτικά με τους Ιταλούς έχει αυξηθεί , ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Επίσης οι Ιταλοί έχουν ακόμη το κοινωνικό πρόβλημα της μεγάλης διαφοράς στα ποσοστά ανεργίας από τον βορρά προς το νότο ανέφερε επισημαίνοντας πως αυτά τα δύο στοιχεία εξηγούν την συμπεριφορά των Ιταλών, εξηγούν μια οικονομία που δεν έχει ανάπτυξη, που έχει περιφερειακά προβλήματα και κοινωνικά προβλήματα.

Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην Βρετανία, υπογραμμίζοντας πως έχει σταθερούς πραγματικούς μισθούς τα τελευταία 20 χρόνια, έχει ένα Λονδίνο στο νότο όπου πάνε πολύ καλά τα πράγματα και μια βόρεια Αγγλία που συμβαίνει το αντίθετο.

Γι΄αυτό το πλούσιο κομμάτι στο Λονδίνο ψήφισε να μείνει η Βρετανία στο ευρωζώνη και οι άλλοι ψήφισαν να φύγουν, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Για να δώσουμε εξηγήσεις πρέπει να δούμε τις κοινωνικές ρίζες πριν την κρίση και μετά. Να απαντηθεί το ερώτημα τι είναι αυτό που δημιουργεί την ανισότητα . Την δεκαετία του 1950 και 1960 είχαμε την μεγαλύτερη περίοδο αύξησης του καπιταλισμού, μια τεράστια μείωση των ανισοτήτων και ο λόγος ήταν ότι εκτός από τα συνδικάτα υπήρχαν συλλογικότητες που μπορούσαν εκ των υστέρων να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της αγοράς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην φιλελεύθερη οικονομία στην εποχή του Κ. Σημίτη όπου είχαμε «μεγάλη ανάπτυξη που βασίζονταν στο εύκολο χρήμα, στο φτηνό χρήμα να το πω και σε μεγάλα έργα . Δεν υπήρχε κάποιο κέντρο, κυβέρνηση, αντιπολίτευση που έφερνε μέσα τους κοινωνικούς φορείς , τους κοινωνικούς εταίρους και να πει εδώ έχουμε ένα πρόβλημα αναπτυξιακό, ότι έτσι όπως πάμε και χρέη δημιουργούμε γιατί δεν μπορεί να δανείζεσαι συνεχώς και δεν κάνουμε την ανάπτυξη να είναι βιώσιμη. Δεν υπήρχε η ικανότητα της κοινωνίας, της πολιτείας με τη διάσπαρτη γνώση, να μπορεί να καταλάβει το φαινόμενο και να αντιδράσει ανάλογα με δράσεις η συμμαχίες».

Η ΕΕ, ανέφερε , πως χειροτέρεψε ακόμη τα πράγματα στα 10 χρόνια πριν την κρίση. «Γιατί ενώ στην αρχική περίοδο οι βασικές χρηματοοικονομικές ροές ήταν μέσα από τα προγράμματα της Ευρώπης, άρχισαν οι πιέσεις καθώς υπήρχε διεύρυνση της Ε.Ε να υπάρχουν λιγότερα χρήματα από επίσημες ροές για την ανάπτυξη και πήγαμε σε ιδιωτικές ροές από τις Τράπεζες. ‘Αρα η Ελλάδα είχε δύο προβλήματα. Πρώτον δεν είχε την ικανότητα αυτές τις ροές να τις χρησιμοποιήσει στο μέγιστο σημείο και δεύτερον όταν έγιναν οι ιδιωτικές ροές πήγαν κερδοσκοπικές δραστηριότητες σε ακίνητα και σε πρότζεκτ που δεν είχαν πολύ μεγάλη αυξανόμενη θητεία. το λάθος είναι είτε να νομίζεις ότι το κράτος μπορεί να τα κάνει όλα , είτε δεν μπορεί να κάνει τίποτε».

Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση και την ομιλία του κ Τσακαλώτου:

Δείτε φωτογραφικό υλικό:

Ρεπορτάζ : Prevezatoday.gr & ΑΜΠΕ
Φωτο – βιντεο: Prevezatiday.grΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24060 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.