Γιάννης Μανιάτης στον Prisma 91,6: Οι προτάσεις μου για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας

Ο βουλευτής της δημοκρατικής συμπαράταξης και υποψήφιος με την κεντροαριστερά Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στον Prisma 91,6 και το απογευματινό μαγκαζίνο με τον Παναγιώτη Κουνιάκη.
Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα και την μόλυνση στον Σαρωνικό ο ίδιος ανέφερε ότι είπε στον Πρωθυπουργό να γράψει ο ίδιος την επιστολή παραίτησης του κυρίου Κουρουπλή και να την κάνει αμέσως αποδεκτή, καθώς πλέον συζητάμε για μια πολιτική ζωή και για μια κυβέρνηση που έχει ξεπεράσει κανείς ότι μπορούσε να φανταστεί ως η χειρότερη ηθική και αισθητική εξέλιξη της χώρας.

«Βλέπει κανείς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να είναι παντελώς ανίκανος διαχειριστικά και πολιτικά να χειριστεί την μεγαλύτερη καταστροφή και ρύπανση που έχει προκληθεί στην Αττική και την ίδια στιγμή που αρνείται ότι έχει σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του μικρού δεξαμενόπλοιου, την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι κάνουν παρέα, χορεύει ζεϊμπέκικο κτλ, λέγοντας ότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν συμβεί ποτέ στην πολιτική ζωή της χώρας.
Το μόνο που οφείλει να κάνει ο κύριος Τσίπρας είναι να τον παραιτήσει τώρα.»

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά και το ιδεολογικό πλαίσιο που υπάρχει ο κύριος Μανιάτης ανέφερε ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής συμπαράταξης με πολύ καθαρό πολιτικό πλαίσιο.
Θέλω να εκπροσωπήσω ανέφερε την σύγχρονη Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, την σημερινή σύγχρονη ελληνική κεντροαριστερά, μια προοδευτική παράταξη που θα είναι ενωμένη, μεγάλη, θα είναι η νέα ανατρεπτική δύναμη τη χώρας.

 

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι έχει καταφέρει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας , το οποίο δεν είναι πια όπως είπε ούτε ο κύριος Τσίπρας και Μητσοτάκης, ωστόσο η απάντηση μας πρέπει να είναι η θετική νέα προοδευτική πρόταση, αυτό που εγώ ονομάζω Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο.
Ο κύριος Μανιάτης είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Εθνικής οικονομίας, είναι ότι δεν παράγει υπεραξία, πλεόνασμα και με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ούτε το ασφαλιστικό σύστημα, ούτε στοιχειωδώς μισθούς και συντάξεις καθώς η οικονομία είναι κατεστραμμένη και αυτό το κλίμα πρέπει να το ανατρέψουμε διαμορφώνοντας το νέο παραγωγικό μοντέλο που «γεννάει» λεφτά.

Χρήματα μπορούν να γεννηθούν από τρεις νέες πηγές Εθνικού πλούτου.
Η πρώτη πηγή πλούτου είναι ένα νέο επιτελικό αντιγραφειοκρατικό δημόσιο, το οποίο αξιοποιεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αξιολόγηση και την επιβράβευση των υπαλλήλων, μέσα από τον πλήρη ανασχεδιασμό των λειτουργιών του. Για παράδειγμα στο υπουργείο Ενέργειας άλλαξα μια διαδικασία αδειοδότησης και η Παγκόσμια Τράπεζα αξιολόγησε ότι αυτή η ανατρεπτική μεταρρύθμιση εξοικονομεί κάθε χρόνο 80 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Η δεύτερη πηγή πλούτου είναι μια επιθετική και εμπροσθοβαρής πολιτική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Έχει εκτιμηθεί περίπου στα 50 δις ευρώ. Δεσμεύομαι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του υπερταμείου αποικιοκρατίας στο οποίο ο κ. Τσίπρας εκχώρησε τη δημόσια περιουσία. Αυτή θα αξιοποιηθεί με σύγχρονο ευρωπαϊκό τρόπο κι εθνική αυτοπεποίθηση, με μόχλευση που θα φτάσει τα 150 δις ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με τρεις ρήτρες – προϋποθέσεις: ποιος δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας, ποιος προσφέρει αυξημένα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και ποιος διασφαλίζει απόλυτα την προστασία του περιβάλλοντος με ισχυρή ρήτρα αειφορίας. Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό πρέπει να πηγαίνει σε έναν λογαριασμό διαγενεακής αλληλεγγύης για την στήριξη των νέων παιδιών.

Η τρίτη πηγή πλούτου είναι η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τα εθνικά κοιτάσματα θα συνεισφέρουν 2 δις ευρώ το χρόνο, κάθε χρόνο για τα επόμενα 40 χρόνια. Με νόμο δικό μου, όλα αυτά τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Στον 1,5 χρόνο που ήμουν υπουργός, ενέκρινα περιβαλλοντικά 105 μεγάλες νέες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 6,1 δις ευρώ που θα δημιουργούσαν 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Προκαλώ προσωπικά τον κ. Τσίπρα στα 2,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, πόσες επενδύσεις έχει εγκρίνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του;
Θέτοντας τους στόχους του πολιτικού εγχειρήματος της κεντροαριστεράς, ο κύριος Μανιάτης είπε ότι στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχουν την δεύτερη θέση με στόχο τις μεθεπόμενες την πρώτη θέση, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στην συντηρητική νέα δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στα ιστορικά του ποσοστά 3-5%. Ο ίδιος είπε ότι αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα με ποιον θα συνεργαστεί την επόμενη μέρα, θεωρώντας ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στον κύριο Τσίπρα και Μητσοτάκη, με τον ίδιο σε περίπτωση εκλογής του να δεσμεύεται ότι θα καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο, κατανοητό πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και επάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα καλέσουμε να μας πουν ποιος ενδιαφέρεται ή όχι και εκεί θα τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας.

Ο νέος φορέας πρέπει να έχει τάσεις, είπε ο κύριος Μανιάτης ωστόσο πολυκομματική κώφωση και χάος δεν πρέπει να έχει. «Πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο φορέα που θα οργανώσει μετά την εκλογή του επικεφαλής ένα ιδρυτικό συνέδριο, θα εκλέξει όργανα τα οποία θα είναι θεσμικά και κοινωνικά κατοχυρωμένα και στην συνέχεια θα διαμορφώσει και μια περιφερειακή δομή.»

Μάλιστα έχει προτείνει 13 περιφερειακά συνέδρια που θα γίνονται κάθε χρόνο και στο κεντρικό συνέδριο του φορέα να υπάρχει συνεισφορά και των 13 περιφερειών και επειδή έχει σημασία πως θα πάμε στην εκλογή του επικεφαλής, είπε ότι έχει προτείνει στους συνυποψήφιους του, να οργανώσουν 13 μεγάλες ανοικτές συζητήσεις στις έδρες των περιφερειών της χώρας, να κουβεντιάσουμε με τους πολίτες, να μην είναι ένας διάλογος επί τεχνικών θεμάτων και μέσω δημοσιογράφων, αλλά να πάμε στην κοινωνία και να κουβεντιάσουμε στις αγωνίες και τα ερωτήματα των πολιτών.

Επίσης έχει προτείνει οι υποψήφιοι να κάνουν και δυο θεματικές συζητήσεις, μία για το πώς σκέπτεται ο καθένας από όλους σκέφτεται να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και μια δεύτερη μεγάλη συζήτηση για το πώς σκεφτόμαστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23966 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.