Βασίλης Βιλιάρδος στον Prisma 91,6: “Τον Αύγουστο τελειώνει η τρίτη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο.-Μην ξεχνάμε τα υψηλά πλεονάσματα και τον κόφτη.”

Την εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από το  Μνημόνιο, εξέφρασε με παρέμβαση του στον Prisma 91,6 ο οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος.

«Το Μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο, απλά τελειώνει η Τρίτη δανειακή σύμβαση και μάλιστα κινδυνεύουμε να χάσουμε τα 37 δις ευρώ, εάν μέχρι τότε δεν έχουμε τελειώσει με την τέταρτη αξιολόγηση.»

 

Από εκεί και μετά η χώρα θα παραμείνει στα Μνημόνια, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα για το 2019 και 2020, ενώ η έξοδος από τα Μνημόνια θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να καταργήσουμε τους νόμους  που έχουμε ψηφίσει από όλα τα Μνημόνια που γνωρίζουμε.

 

Ο κύριος Βιλιάρδος αναφερόμενος στην κανονικότητα, εκτίμησε  ότι θα αργήσει να έρθει στην χώρα,  καθώς έχουμε υποθηκεύσει τα πάντα και χρωστάμε ποσά που είναι αδύνατο να πληρώσουμε.

Συγκεκριμένα είπε ότι βγήκαμε από τις αγορές με δημόσιο χρέος στο 125% του ΑΕΠ και με κόκκινο ιδιωτικό χρέος στο 10-20 % ΑΕΠ. Σήμερα έχουμε δημόσιο χρέος 180% ΑΕΠ και κόκκινο ιδιωτικό χρέος επάνω από 130% άρα είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση συγκριτικά με το 2010.

Η έξοδος μας στις αγορές θα γίνει με μη συμφέροντες όρους καθώς από την Ευρώπη παίρναμε δάνεια κάτω του 1% επιτόκιο ενώ θα βγούμε στις αγορές με 3-3,5% και θα έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση στον υπολογισμό και αυτό αυτόματα θα φέρει νέα μέτρα, καθώς έχουμε δεσμευτεί με 3,5% πλεονάσματα μέχρι το 2022 και 2% μετά, ενώ υπάρχει ένας αυτόματος κόφτης που έχουμε ξεχάσει και αυτό σημαίνει ότι όταν δεν πιάνουμε τους στόχους θα πρέπει αυτόματα να λαμβάνονται μέτρα.

Ωστόσο θα έχουμε μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε ορισμένα πράγματα, καθώς σήμερα ακόμα και για να αγοράσει χαρτί υγείας ένα υπουργείο θα πρέπει να πάρει την άδεια από την Τρόικα.

Ίσως αφού βγούμε από την επιτροπεία να μην μπορούμε να παίρνουμε τέτοιες μικρό άδειες , αλλά σε μεγάλα ζητήματα δεν θα μπορούμε να πράττουμε μόνοι μας.

 

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23925 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.