Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο: Προτάσεις θεμάτων για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

 

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Πρόταση θέματος για συζήτηση

Όπως σας είναι ήδη γνωστό η εμπορική συμφωνία Καναδά – ΕΕ, γνωστή ως CETA, αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Ελληνική γνήσια φέτα, για 100.000 μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, για πολλές χιλιάδες άλλους εργαζόμενους σε τυροκομεία, μεταποίηση, εμπόριο, για εκατομμύρια εργαζόμενους καταναλωτές.

Με τη συμφωνία CETA καταργείται στην πράξη η προστασία και η κατοχύρωση της αρίστης ποιότητας γνήσιας Ελληνικής αιγοπρόβειας φέτας (προϊόν ΠΟΠ). Η γνήσια φέτα εξορίζεται από την αγορά της ΕΕ και προοπτικά από όλη την παγκόσμια αγορά και υποκαθίσταται, λόγω της κερδοσκοπίας, της νοθείας και του αθέμιτου ανταγωνισμού, από λευκά τυριά «τύπου φέτας». Τυριά «μαϊμού φέτα», που παράγονται από αγελαδινό γάλα, ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές χαμηλής ποιότητας και κόστους, σε βάρος της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων καταναλωτών, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Βαριές και εγκληματικές είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της προηγούμενης Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά και των Ευρωβουλευτών ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, που, παρά τις δημαγωγίες τους για «εθνική ανάπτυξη», «Εθνική Ελλάδας» και «παραγωγική ανασυγκρότηση», συμφώνησαν και ψήφισαν την κατάπτυστη συμφωνία CETA, στα Υπουργικά Συμβούλια της ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ότι πίσω από την δημαγωγία για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και πίσω από το ενδιαφέρον τάχατες για τον αγρότη κρύβεται η εξυπηρέτηση των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων στον αγροτικό τομέα.

Άλλωστε στην περιοχή μας το ξεπούλημα της Δωδώνης από την ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τους ντόπιους πολιτικούς τους παράγοντες (Αργύρης-Καχριμάνης) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο ενδιαφέρονται για τον αγροκτηνοτρόφο. Ακόμη η ωμή απάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ που τάχατες θα άνοιγε τον φάκελο Δωδώνη συμπληρώνει την μαύρη συμμαχία υπέρ των μεγαλοκαπιταλιστών και σε βάρος των αγροκτηνοτρόφων.

Έχουμε την άποψη ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο σαν ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στον αγροτικό κόσμο πρέπει να συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του και να καταλήξει σε αποφάσεις τέτοιες που να συμβάλλουν ώστε να μην ψηφιστεί από την ελληνική  βουλή η καταστροφική για τον αγροτικό κόσμο συμφωνία.

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Πρόταση θέματος για συζήτηση

Όπως γνωρίζετε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Πάργας. Οι κάτοικοι έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί και απαιτούν την στελέχωση του Κέντρου Υγείας με ιατρικό προσωπικό.

Η παράταξή μας είναι αλληλέγγυα με το αίτημα των κατοίκων και το υποστηρίζει.

Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του και να συμπαραταχθεί ενεργά στο πλευρό των κατοίκων για το δίκαιο αυτό αίτημά του.

Προτείνουμε σε πρώτη φάση να οργανωθεί με ευθύνη της Περιφέρειας δημόσια σύσκεψη – συζήτηση για το θέμα όπου με την παρουσία των κατοίκων να καλεστούν βουλευτές και κυβερνητικοί παράγοντες, να πιεστούν και να δεσμευτούν για συγκεκριμένες λύσεις στο πρόβλημα.

Για την  ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

 

ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

Περιφερειακός Σύμβουλος

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Πάργας για το Κέντρο Υγείας

 

 Προς

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου  κ. Καχριμάνη

Και

Το Δ.Σ της περιφέρειας Ηπείρου

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης γίναμε θεατές της σταδιακής κατάρρευσης του κράτους πρόνοιας. Ένας από τους βασικότερους πυλώνες του  είναι η υπεράσπιση της υγείας των πολιτών μέσα από τα εκάστοτε συστήματα και τις εκάστοτε δομές. Μην εξετάζοντάς εδώ, το πόσο καλά ή όχι οργανώθηκαν στην Ελλάδα, στεκόμαστε στο γεγονός ότι  υπήρξαν. Υπήρξαν και στήριξαν,  μέσω των Κέντρων Υγείας, τις μικρότερες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας προσφέροντας καλές υπηρεσίες  πρωτοβάθμιας περίθαλψής. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι αλλεπάλληλες περικοπές, έχουν οδηγήσει τη λειτουργία των Μονάδων σε οριακό σημείο.

Μια από αυτές τις μονάδες είναι και το Κέντρο Υγείας Πάργας . Εδώ και πολύ καιρό υπολειτουργεί,  και από τον περασμένο Μάιο εφημερεύει μέρα παρά μέρα, αφήνοντας την πόλη αλλά και τα τριγύρω χωριά εντελώς ακάλυπτα . Γίναμε θεατές ανθρώπων να χάνουν τη ζωή τους ή να κείτονται στο δρόμο για ώρες χωρίς γιατρό περιμένοντας το ασθενοφόρο .Τα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας (Μαργαρίτι, Καναλάκι)υπολειτουργούν και αυτά χωρίς ασθενοφόρο. Το πιο κοντινό σημείο είναι το Νοσοκομείο Πρέβεζας στα 60 χιλιόμετρα με προβληματικό οδικό δίκτυο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η βοήθεια θα φτάσει στην περιοχή μας μετά από μιάμιση με δύο ώρες. Μπορεί λοιπόν κανείς να φανταστεί το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Θρηνούμε ήδη ανθρώπους που αν τα Κέντρα Υγείας του Δήμου λειτουργούσαν  σήμερα θα ήταν μαζί μας. Το τελευταίο περιστατικό αφορά στο Καναλάκι μια γυναίκα 51ος ετών.

Το Κ.Υ της Πάργας αντιμετωπίζει και ακόμη ένα πολύ σπουδαίο πρόβλημα. Αυτό είναι η συνταξιοδότηση  και των δυο γιατρών που στελεχώνουν τώρα το Κ.Υ  (τέλος του 2017 ο ένας και τέλος του 2018 ο άλλος). Τι θα γίνει αν δεν στελεχωθεί άμεσα;  Το πλήγμα δε θα είναι μόνο στην Υγεία μας αλλά και στις δουλειές μας. Είτε κλίσει εντελώς είτε μετατραπεί σε περιφερικό ιατρείο που θα λειτούργει μέχρι το μεσημέρι η καταστροφή θα είναι ολική. Η  Πάργας εδώ και χρόνια αποτελεί  προορισμό  για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Φέτος ήταν ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα καθώς διαθέτει υπέροχο φυσικό περιβάλλον και άριστη τουριστική υποδομή.  Όμως πολλά τουριστικά γραφεία του εξωτερικού δεν κλείνουν τα τουριστικά τους πακέτα αν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων δεν υπάρχει οργανωμένη δομή Υγείας με ασθενοφόρο, έστω και αν έχουν σύμβαση με ιδιώτες γιατρούς. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν δεν γίνει κάτι άμεσα.

 

Από την Πάργα περνούν αλλά και φιλοξενούνται τουλάχιστον είκοσι πέντε με τριάντα χιλιάδες τουρίστες σε καθημερινή βάση για τέσσερις  και πέντε μήνες. Καθώς ο πλούτος που παράγεται από το τουριστικό προϊόν είναι μεγάλος, οι κάτοικοι παραμένουν στον τόπο τους και οι νέοι ως επί το πλείστον επιστέφουν μετά τις σπουδές τους. Συμβάλουμε σημαντικά στα έσοδα της χώρας αλλά και της περιφέρειας, προσφέροντας δουλειά σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το 80% των προμηθευτών μας είναι από τα Ιωάννινα

 

Απευθυνόμενοι στο Δ.Σ της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και προσωπικά στον Περιφερειάρχη Ηπείρου σας διαβεβαιώνουμε ότι  είμαστε διατεθειμένοι και ενωμένοι να αποτρέψουμε την παρακμή της λειτουργίας των Μονάδων μας και γενικότερα της περιοχής μας. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση σας να συμβάλλεται έμπρακτα, με διαβήματα, επαφές και κάθε είδους πιέσεις, τόσο προς την 6η ΥΠΕ όσο και προς τον Υπουργό Υγείας, να  βρεθεί άμεσα λύση δείχνοντας μας το σεβασμό που μας αρμόζει.

 Τέλος μην ξεχνάτε ότι ο σωστός φορολογούμενος πολίτης είναι πρωτίστως ο ζωντανός πολίτης.

   Αίτημα όλων μας είναι :

  • Η συνεχή ,εικοσιτετράωρη και σε καθημερινή βάση, λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας με ειδικευμένους γιατρούς και ασθενοφόρο.

 

  • Και η στελέχωση του σταθμού ΕΚΑΒ που μετά από πιέσεις μας και τη συμβολή του Δήμου έγινε στο Μεσοπόταμο-κομβικό σημείο του Δήμου μας

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24061 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.