Ανάπτυξη του τύπου «καλώς ήρθε το δολάριο»… – Του Βαγγέλη Καινούργιου

Τις προηγούμενες μέρες είδα αρκετούς φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «ανεβάζουν» με περηφάνια δημοσίευμα γνωστής ιστοσελίδας με θέμα: «Ποιος ελληνικός νομός έχει πάνω από 10 κάστρα;». Το δημοσίευμα αυτό αναφέρονταν στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας και με τη σειρά μου σχολίασα την αδιαφορία τους για τα κάστρα της Πρέβεζας που καταρρέουν από την εγκατάλειψη.

Δυστυχώς, με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται από μεγάλο κομμάτι της πρεβεζάνικης κοινωνίας και η «ανάπτυξη» που υποτίθεται ότι θα φέρουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία στα πρώην στρατόπεδα Σολωμού και Πεδίου Βολής Παντοκράτορα. Φυσικά ούτε αυτά θα αποτελέσουν νησίδες ποιότητας μέσα σε μια πόλη γεμάτη με λακκούβες και σπασμένους κάδους απορριμμάτων που ζέχνουν. Εννοείται βέβαια ότι οι υποστηρικτές των πεντάστερων υπομένουν την κατάσταση αυτή, δίχως να αρθρώνουν την παραμικρή φωνή διαμαρτυρίας δημόσια.

Από την άλλη – για να μην είμαι άδικος – η πρεβεζάνικη κοινωνία έχει εναποθέσει τις ελάχιστες ελπίδες που της έχουν απομείνει στον τουρισμό. Ιδίως τώρα, που βλέπει πως η πόλη μας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αυτό που λέγεται τουριστικός «προορισμός». Πώς όμως έγινε αυτό;

Στην ερώτηση αυτή δεν αντιστοιχεί μία και μόνο απάντηση. Ήταν η τύχη, αλλά και παλιότεροι σχεδιασμοί που μας έφεραν ως εδώ. Τύχη, διότι οι ατέλειωτες δεκαετίες της λησμονιάς μετά τον πόλεμο άφησαν ανέπαφο σημαντικό τμήμα του ιστορικού κέντρου. Αν είχαμε «αναπτυχθεί» τότε, είναι βέβαιο ότι η παραλία και το ιστορικό κέντρο θα είχαν την σημερινή εικόνα της Σπηλιάδου με τα πολυώροφα τσιμεντένια μεγαθήρια. Παλιότεροι σχεδιασμοί, διότι βρέθηκε την δεκαετία του 80 μια δημοτική αρχή που ενδιαφέρθηκε για την διάσωση και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης κι άλλη μία του 90 που εφάρμοσε τα σχέδια της προηγούμενης, δίνοντάς του τη σημερινή μορφή του.

Σήμερα αυτό το μοντέλο βρίσκεται στα όριά του και παρότι πολιορκείται από παντού από τσιμέντα και άλμπουρα, εξακολουθεί να δουλεύει και να προσφέρει στην πόλη. Ο σχεδιασμός των πεντάστερων ξενοδοχείων κυριολεκτικά θα το τελειώσει, εγκιβωτίζοντας το μέτωπο της πόλης προς την θάλασσα ανάμεσα στα τσιμέντα της μαρίνας από μία και από την άλλη του τεράστιου συγκροτήματος που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο στρατόπεδο Σολωμού.

Κι επειδή στις μέρες μας, όποτε εκφράζεται μια διαφωνία, ακούγεται ταυτόχρονα και το ερώτημα «εσύ τι προτείνεις;» που εμπεριέχει ήδη την απάντηση πως εσύ δεν έχεις να προτείνεις τίποτα, πρέπει να ειπωθούν δυο λόγια.

Γιατί να αλλάξουμε κάτι που έχει σε μεγάλο βαθμό πετύχει; Γιατί να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο λειτουργικό, καθαρό και εύκολα προσβάσιμο το ιστορικό κέντρο και την παραλία της πόλης για τους επισκέπτες μας;  Μήπως η ανάπλαση και η ανάδειξη των κάστρων της πόλης και της Κυανής Ακτής θα βοηθούσε επίσης; Μήπως και ο πολλαπλασιασμός επιτυχημένων εκδηλώσεων, όπως το Χορωδιακό Φεστιβάλ και το Preveza Jazz Festival  θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο, όπως και η δημιουργία μικρών θεματικών μουσείων;

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν ακόμα. Όπως επίσης αξίζει να επιστραφεί το ερώτημα και να μας εξηγήσει κάποιος σε τι θα ωφελήσουν την πόλη και τους επαγγελματίες της τα τσιμεντένια ξενοδοχεία μεγαθήρια, που λίγο ή πολύ θα λειτουργούν στην λογική του all inclusive παρέχοντας τα πάντα στους τουρίστες, με τροφοδοσία από αλλού και απασχολώντας κακοπληρωμένους μαθητευόμενους, που θα δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας;

Εξυπακούεται πως αυτού του είδους η «ανάπτυξη» συμβαδίζει με την μνημονιακή κατάληψη του τόπου μας, των δρόμων, των λιμανιών και των αεροδρομίων από τα ξένα αφεντικά, για την οποία δεν μιλούν παρά ελάχιστοι στο δημοτικό συμβούλιο της Πρέβεζας, όπου επικρατεί η λογική του τύπου «καλώς ήρθε το δολάριο». Εκεί έχει ξεχαστεί η διαχρονική απαίτηση να αποδοθούν τα στρατόπεδα στην κοινωνία της Πρέβεζας ως χώροι αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού και (σχεδόν) όλοι εμφανίζονται ως μεσίτες των επενδυτών. Πώς να ακουστούν οι λογικές φωνές που μιλάνε για έναν τουρισμό ποιοτικό που θα ενισχύει την οικονομία της πόλης χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της;

Υπό αυτές τις συνθήκες μόνο η σωστή ενημέρωση των Πρεβεζάνων και η κινητοποίησή τους μπορεί να πιέσει ώστε να ακυρωθεί αυτή η καταστροφική εξέλιξη για την πόλη τους. Αν φυσικά το θέλουν. Ό,τι όμως και να γίνει πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πόλεις που έχουν την μεγαλύτερη τουριστική επιτυχία αντιμετωπίζουν τους επισκέπτες τους ως φιλοξενούμενους. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται αυτονόητο ότι οι φιλοξενούμενοι κάθονται στο τραπέζι με τον τρόπο και στον χρόνο που ορίζει η πόλη – οικοδεσπότης και φυσικά καλοδεχούμενος είναι μόνο όποιος βγάζει τα παπούτσια του στην πόρτα της. Αρκεί βέβαια να έχουν μάθει πρώτα να το κάνουν και οι κάτοικοί της.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23564 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.