Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Χαμηλό Αριάδνη» – Γενική πρόγνωση καιρού για Παρασκευή 6-1-2017

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Χαμηλό Αριάδνη» – Γενική πρόγνωση καιρού για Παρασκευή 6-1-2017

Καθώς το ψυχρό μέτωπο εισέρχεται στη χώρα μας από τα βόρεια, τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 05/01 αναμένουμε οι βροχοπτώσεις στα δυτικά να ενταθούν, με καταιγίδες στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Πελ/νησο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Κρήτη και τσα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στη Δυτική Μακεδονία οι βροχές θα μετατρέπονται γρήγορα σε χιόνι συνοδεία ισχυρών ΒΔ ανέμων και στη Θράκη οι βροχοπτώσεις μέσα στη νύχτα θα ενταθούν σημαντικά. Στις υπόλοιπες περιοχές οι βροχοπτώσεις στα πεδινά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι γενικά ασθενείς. Στον παρακάτω χάρτη (Χάρτης 1) βλέπετε τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού «Αριάδνη» την Πέμπτη 05/01 στις 23:00, με τις περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα (αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου).

Χάρτης 1: Βαρομετική πίεση, βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις το βράδυ της Πέμπτης 05/01

Την Παρασκευή 06/01 ο καιρός θα είναι άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τις πρωινές ώρες το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη με μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών επεισοδίων. Στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια στη Θεσσαλία και στη Στερεά, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε ισχυρούς βορειοδυτικούς. Στην Πελ/νησο θα σημειώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και παροδικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στα πεδινά. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες (Χάρτης 2) η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται, σε πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην  Πελ/νησο (100 μ στα βορειότερα τμήματα, 300 μ στα νοτιότερα). Χιονοπτώσεις αναμένονται τις βραδυνές ώρες και στην Αττική.

Χάρτης 2: Βαρομετική πίεση, βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις το βράδυ της Παρασκευής 06/01

 

Το Σάββατο 07/01 οι χιονοπτώσεις θα υποχωρήσουν από τα βόρεια και θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Στερεά (με παροδικές χιονοπτώσεις και στην ΒΑ Αττική) και στην Πελ/νησο, με τις πιο έντονες να σημειώνονται στην Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης. Η θερμοκρασία αναμένεται να μην ξεπεράσει τους 0 °C στα βόρεια και κεντρικά πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, τους 3 °C στη Στερεά και στην Εύβοια και τους 5°C στις υπόλοιπες νοτιότερες περιοχές.

Σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας φαίνεται να συνεχίζονται και την Κυριακή 08/01. Το πρωί της Κυριακής ο παγετός θα είναι ισχυρός σε όλη τη χώρα, με θερμοκρασίες στα βόρεια πολύ χαμηλότερες το μηδενός.

Γενική πρόγνωση καιρού για Παρασκευή 6-1-2017

Την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου αναμένονται νεφώσεις με ποικίλα φαινόμενα σε όλη τη χώρα. Από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν βροχοπτώσεις σε όλη την ηπειρωτική χώρα, το Ιόνιο, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και τη δυτική Κρήτη. Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Όμβροι και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, και την Πελοπόννησο. Στη συνέχεια και έως το μεσημέρι θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά, χιονόνερο ή χιόνι στα ημιορεινά και βροχοπτώσεις στα πεδινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, και της Πελοποννήσου. Βροχές θα σημειωθούν στο ανατολικό, κεντρικό και νότιο Αιγαίο (εκτός Δωδεκανήσων), ενώ όμβροι ή καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Στη συνέχεια και έως το τέλος του εικοσιτετραώρου τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα. Βροχές θα σημειωθούν στα πεδινά και χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Πελοποννήσου και του νοτίου Ιονίου, ενώ όμβροι ή καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας και τα πεδινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην Θράκη και την ανατολική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 12 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία -12 έως 7, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από -5 έως 7, στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά από -3 έως 9, στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο από 0 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 0 έως 8, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 1 έως 14, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 16. Σημειώνεται ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, σταδιακά όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, σταδιακά όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα γίνουν δυτικοί ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς όμβροι ή καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας και ασθενείς βροχές μετά το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται στα ορεινά του νομούς τις ίδιες ώρες. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά προς το ξημέρωμα καθώς και προς το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, στη συνέχεια θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ, και προς το βράδυ θα στραφούν σε βορείους 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 14 βαθμούς, με την ελάχιστη να σημειώνεται στο τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενή βροχόπτωση ή χιονόνερο έως και το πρωί. Πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση υπάρχει στα ορεινά και ημιορεινά του νομού τις ίδιες ώρες. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά του νομού καθ’ όλη την ημέρα, καθώς και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές από νωρίς το πρωί έως το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, με την ελάχιστη να σημειώνεται στο τέλος του εικοσιτετραώρου.

Πηγή: meteo.gr

PrevezaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Prevezatoday στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 20752 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*