Μουσικό Σχολείο Άρτας: Συμμετοχή στη δράση του συλλόγου “Αστρολάβος” με τον Σταμάτη Κριμιζή

Το Σάββατο στις 31 του Μάρτη του 2018 το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στη δράση που οργάνωσε ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας «Αστρολάβος», σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων και το Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς», με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο επιστήμονα στο χώρο της Αστρονομίας και της Διαστημικής Φυσικής κ. Σταμάτη Κριμιζή. Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε με το Μουσικό Σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης του Λυκείου. Οι μαθητές του Λυκείου μας είχαν την τιμή να καλωσορίσουν τον κ. Σταμάτη Κριμιζή στην πόλη μας, ερμηνεύοντας κάποια ορχηστρικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι από το έργο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», αλλά και κάποια τραγούδια του σε ποίηση Νίκου Γκάτσου από τον κύκλο τραγουδιών «Αθανασία». Παράλληλα ακούστηκαν κάποια αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του με τίτλο: «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα». Με τη μικρή αυτή συναυλία, ως εισαγωγή στην ομιλία του κ. Σταμάτη Κριμιζή, ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία που υλοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας από το Γενάρη ως το Μάρτη του 2018 και είχε ως στόχο την επαφή των μαθητών του Λυκείου με τον επιστημονικό χώρο της Αστρονομίας, μέσα από το έργο του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί τον Σύλλογο «Αστρολάβος» για την πρόσκληση και τη συνεργασία, καθώς και για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν μέλη του συλλόγου στο σχολείο μας στις 20 – 3 – 2018, παρουσιάζοντας την εξέλιξη της επιστήμης της αστρονομίας μέσα από το έργο του κ. Σταμάτη Κριμιζή. Επίσης ευχαριστεί τον Σύλλογο «Σκουφάς» για την φιλοξενία, το Δήμο Άρταίων για την υποστήριξη, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της ισόγειας αίθουσας όπου πραγματοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός προβών, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, για την προβολή και τις φωτογραφικές ομάδες της πόλης μας, ΦωτοΑρτ και ΦΟΑ για την κάλυψη της εκδήλωσης.

Ακόμη ευχαριστεί τους μαθητές του Λυκείου για την συνεργασία, την συνέπεια και το άρτιο αποτέλεσμα που πρόσφεραν, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας για το θερμό τους χειροκρότημα και τα εξαιρετικά τους σχόλια. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Σταμάτη Κριμιζή για την υπέροχη ομιλία και την ενθαρρυντική κριτική της μουσικής μας παρουσίασης. Συγκεκριμένα ο κ. Κριμιζής σχολιάζοντας την δουλειά των μαθητών μας ανέφερε: « Όταν βλέπω τα νέα παιδιά να κάνουν τόσο λεπτομερή δουλειά, να αγωνίζονται, να προετοιμάζονται, λέω ότι το μέλλον αυτής της χώρας θα πρέπει να’ ναι καλό.»

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του μουσικού συνόλου

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Μιχάλης Ντέμσιας

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22892 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μουσικό Σχολείο Άρτας: Συμμετοχή στη δράση “Βυζαντινή Άρτα 2017”

Το Σάββατο του Λαζάρου στις 8 του Άπρίλη το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου Αρταίων και στο πλαίσιο της δράσης για την ανάδειξη των Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής με τίτλο «Βυζαντινή Άρτα 2017», παρουσίασε στη Μονή Παναγίας των Βλαχερνών σύντομο μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο από μέλη Εκκλησιαστικής μουσικής και τραγούδια από την μουσική παράδοση διαφορετικών περιοχών της χώρας μας με θέμα την ξενιτειά. Το ίδιο μουσικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε και στην Παρηγορήτισσα την Κυριακή των Βαΐων στις 9 του Απρίλη.

Στο πρώτο μέρος, που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό των Ναών και συμμετείχε ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός του σχολείου, οι μαθητές διάβασαν ιστορικά στοιχεία για τα συγκεκριμένα μνημεία και έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους. Πιο συγκεκριμένα ερμήνευσαν το «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» σε στίχους Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, απόσπασμα του τετράηχου Πολυελέου «Εξομολογείσθε», Παντελεήμονος Ιερομονάχου Σιμωνοπετρίτου και στη συνέχεια, αφού διάβασαν κομμάτια  από τα λειτουργικά κείμενα των συγκεκριμένων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, έψαλαν μέλη από τις ακολουθίες των ίδιων ημερών. Συγκεκριμένα έψαλαν το  «Αλληλούϊα» με τους στίχους και το τροπάριο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ολοκληρώνοντας την παρουσία τους με το εξαποστειλάριο: «Το Νυμφώνα σου βλέπω».

Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο των ναών το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του σχολείου ερμήνευσε τραγούδια από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις της χώρας μας με θέμα την ξενιτειά. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές έπαιξαν και τραγούδησαν το «Σον Θεό εφτάγω τάμα» από την μουσική παράδοση του Πόντου, τον «Λεβέντικο Φλώρινας (Μπαϊράτσε)», οργανικό σκοπό από τη Μακεδονία, το τραγούδι «Στο ‘πα και στο ξαναλέω» από τη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και τέλος το τραγούδι «Τζιβαέρι» από τα Δωδεκάνησα.

Το  Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί τον Δήμο Αρταίων και συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Χαρακλιά για την πρόσκληση, τους αντιδημάρχους κ. Χριστόφορο Σιαφάκα και κα Άννα-Μαρία Κουτρούμπα και την Πρόεδρο Δημοτικής Ενότητας Αρταίων  κα Φωτεινή Μπούκα που εκπροσώπησαν το Δήμο στις δράσεις, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπου πραγματοποιήθηκε μέρος των προβών, τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου  «Παναγία Βλαχέρνας» και τον Ιερέα του Ναού για την φιλοξενία και την κα Μαρία Παππά, μουσειοφύλακα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας για την ευγένεια και την διάθεσή της για βοήθεια.

Τέλος συγχαίρει του μαθητές του για την άψογη παρουσία και τους γονείς τους για τη στήριξη και προσκαλεί όλους τους συμπολίτες και τους επισκέπτες της πόλης την Μεγάλη Πέμπτη  το βράδυ στον Ιερό Ναό Αγίας  Θεοδώρας, όπου ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός θα ερμηνεύσει μετά το τέλος της ακολουθίας και κατά το στόλισμα του Επιταφίου μέρος του Επιταφίου Θρήνου (Εγκώμια), ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή του στη δράση για την ανάδειξη των μοναδικών Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής με τίτλο «Βυζαντινή Άρτα 2017».

 

Σημείωση: Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τα βίντεο από την παρουσία του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην Παρηγορήτισσα την Κυριακή των Βαΐων, 9 του Απρίλη του 2017:

Α’ Μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=c5fDWdnx4-k&feature=em-uploademail

Β’ Μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=Ieym-0Uh7Ng&feature=em-uploademail

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί                                                            Η Διευθύντρια

Παναγιώτης Γιαννούτσος                                                              Ανθούλα Ζιώρη

Άγγελος Σταθόπουλος

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22892 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.