"Η Επιχείρηση Θαύμα" του Σπύρου Μπρίκου

 

 Γράφει ο Σπύρος Μπρίκος , Ιατρός Μικροβιολόγος

 

Ένας απόφοιτος της ιατρικής σχολής στην Αβάνα γνωρίζει καλά τα όσα έλεγε ο δόκτωρ Τσε Γκεβάρα , ότι δηλαδή η παροχή παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι μια έκφραση αμοιβαιότητας και ένας τρόπος μετάδοσης επαναστατικής συνείδησης. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και όπλο την επιστήμη η Κούβα έχει πετύχει τα εξής :

 

1) Πολύ χαμηλή βρεφική θνησιμότητα σε αναλογία 4,2 ανά χίλιες γεννήσεις παιδιών. Η αντίστοιχη αναλογία στις ΗΠΑ είναι 6,7.

 

2) 100 % εξατομικευμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ( ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές ). Αντίθετα στις ΗΠΑ πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών δεν μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

 

3)   Η βασική Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτει το 100 % του πληθυσμού στην Κούβα , ενώ στις ΗΠΑ μόλις το 27,4 % του πληθυσμού.

 

4 ) Η αναλογία ιατρών ανά πληθυσμό είναι 5,91 ( μέσος όρος σύμφωνα με στατιστικές του ΠΟΥ και ΕΣΥΕ ) ανά χίλιους κατοίκους , ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ είναι 2,56 . Δηλαδή η Κούβα έχει διπλάσιο ποσοστό ιατρών ανά πληθυσμό από τις ΗΠΑ.

 

5) Οι επισκέψεις των ιατρών ανά ασθενή είναι 9,2 επισκέψεις ανά ασθενή το έτος , ενώ στις ΗΠΑ είναι τέσσερις φορές λιγότερο από το μισό της παραπάνω αναλογίας που ισχύει στην Κούβα. ( Μπορεί κανένας να αντιληφθεί το πόσο καλά οργανωμένο είναι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στην Κούβα ! ).

 

6) Οι διαβητικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό διαβητικού ποδιού είναι σε αναλογία ( 4,9 στους 100.000 ασθενείς ) επτά φορές μικρότερη από την αντίστοιχη αναλογία στις ΗΠΑ ( 36 στους 100.000 ασθενείς ). Η αιτία είναι η χορήγηση από το Δημόσιο σύστημα υγείας της Κούβας του κουβανικού φαρμάκου Heberprot – p που προλαμβάνει τους ακρωτηριασμούς και μειώνει τη θνησιμότητα. Το φάρμακο αυτό έχει τεθεί σε εμπορία σε διάφορες χώρες στον κόσμο , εκτός από τις ΗΠΑ λόγω του νόμου του αποκλεισμού που το απαγορεύει.

 

7) Η Κούβα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά φορέων του AIDS παγκοσμίως ( 0,1 % του πληθυσμού ). Ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα πρόληψης πλήρως ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που περιλαμβάνει την πλατιά και καθολική χρήση των διαγνωστικών τεστ ( δωρεάν για όλους ) , τη χρήση προφυλακτικού ( διαθέσιμα για όλους ) , με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου .Ένα μεγάλο κομμάτι της πρόληψης περιλαμβάνει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων. Κάτι που ξεκινά από το σχολείο με ειδικά μαθήματα ενταγμένα στη βασική εκπαίδευση.

 

Η Επιχείρηση Θαύμα δεν είναι μόνο το άριστα οργανωμένο σύστημα υγείας της Κούβας που υπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού της. Είναι η εξαγωγή των υπηρεσιών αυτών στα διάφορα μέρη του κόσμου που πλήττονται από ασθένειες , φτώχεια και δυστυχία. Γιατί πατριωτισμός είναι να σέβεσαι μέχρι και τον τελευταίο ταλαίπωρο κάτοικο της χώρας σου , χωρίς διακρίσεις. Και γι ‘ αυτό το λόγο ο κουβανικός λαός δίνει μαθήματα πατριωτισμού αλλά και διεθνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η Επιχείρηση Θαύμα είναι η απόδειξη ότι ο πατρωτισμός και ο διεθνισμός   είναι   όψεις του ιδίου νομίσματος σε ένα ανθρωποκεντρικό κοινωνικό μοντέλο που αντιλαμβάνεται την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ισότιμη , μοναδική και αναγκαία , από όπου και αν προέρχεται.

 

Η Επιχείρηση Θαύμα ( Operacion Milagro ):

 

Στη Νότια Αφρική , τη Γκάμπια , τη Γουινέα , το Μάλι , τη Βενεζουέλα , τη Βολιβία , την Ινδονησία καθώς και σε συνολικά 70 χώρες στον κόσμο οι Κουβανοί γιατροί παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στους » κολασμένους » και αβοήθητους ανθρώπους αυτής της γης.

 

Στο σύνολο τους 40.000 Κουβανοί γιατροί εξάγουν την ιατρική τους κατάρτιση , το θαύμα της κουβανικής επιστήμης και το σθένος τους , στη διεθνιστική υπηρεσία της ανθρωπότητας. Περί τους 61.000 Τζαμαϊκανούς έχουν περιθάλψει οι Κουβανοί οφθαλμίατροι από το 2005 με πραγματοποίηση περισσότερων των 7000 χειρουργικών επεμβάσεων.

 

Το οφθαλμολογικό κέντρο Κούβα – Τζαμάικα που άνοιξε στο Kingston τον Ιανουάριο του 2010 , έχει πραγματοποιήσει μόνο του 1000 επεμβάσεις καταρράκτη.

 

Με την Επιχείρηση Θαύμα πάνω απο 1,3 εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι της Αμερικάνικης Ηπείρου έχουν δεχθεί υγειονομική περίθαλψη.

 

Αντιπαραβολή :

 

– Στην Ελλάδα των   πολιτικών λακέδων ( υπηρετών των συμφερόντων του ντόπιου και διεθνιστικού κεφαλαίου ) , ουδέποτε θα γινόταν κατανοητή η αξία του Operacion Milagro και της λογική του » Θεραπεύειν Δωρεάν «.

 

– Στην Ελλάδα της φτηνιάρικης λογιστικής ερμηνείας   της Υγείας του λαού της , και της εκποίησης του Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας της από τα μεγάλα τραστ – επιχειρηματικούς ομίλους , ουδέποτε θα γινόταν λόγος για την οικουμενικότητα της ιατρικής επιστήμης ( που είναι κατά βάση Ιπποκρατική ).

 

– Στην Ελλάδα μιας ζάπλουτης μειοψηφίας που καταδικάζει στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της , ουδέποτε θα γινόταν παραδεκτό ότι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με καθολικά χαρακτηριστικά και δωρεάν χαρακτήρα , όχι μόνο θα ήταν εφικτό , αλλά θα αποτελούσε ικανή και αναγκαία πατριωτική συνθήκη για την ανάπτυξη και την αξιοπρέπεια του λαού της.

 

– Στην Ελλάδα της θεοποίησης του ΕΣΠΑ από τους περιφερειάρχες , τους τσαρλατάνους των Δήμων και το λοιπό συνονθύλευμα , που θέλουν να κάνουν την Υγεία και την Παιδεία του λαού φαγοπότι και επιχειρηματική δραστηριότητα , ο » ιατρικός τουρισμός » τους και η » βιώσιμη ανάπτυξή » τους να τους σταθεί στο λαιμό σαν ακατέργαστος βλωμός.

 

Όμως στην Ελλάδα του κυρίαρχου λαού και της λαοκρατίας , η ιατρική επιστήμη θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο ανάπτυξης. Τα παιδιά θα διδάσκονται στο σχολείο το Operacion Milagro ( Επιχείρηση Θαύμα ) σαν βασικό μάθημα. Οι όροι » ιατρικός τουρισμός » , » βιώσιμη ανάπτυξη » , » ανταγωνιστικότητα » , » επιχειρηματικότητα στην υγεία » θα είναι χρεοκοπημένοι και ταυτόχρονα ξεπερασμένοι . Θα διδάσκονται στα σχολεία σαν παραδείγματα προς αποφυγή.

 

Έτσι για την ιστορία

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22228 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.