Ζωή ποδήλατο… – Του Βαγγέλη Καινούργιου

Ήταν καλοκαιριάτικο μεσημέρι πριν από μερικές μέρες, μέσα στην πυκνή κυκλοφορία της Λεωφόρου Ειρήνης, όταν ξαφνικά το τιμόνι του ποδηλάτου μου «παλάβωσε». Με το ζόρι κατάφερα να μην πέσω και αφού ηρέμησα συνειδητοποίησα ότι είχα πέσει σε ένα απ’ αυτά τα αυλάκια στα οποία θάβονται πρόχειρα τα καλώδια των οπτικών ινών και αφού περάσει κάποιος καιρός και φύγει η πρόχειρη επικάλυψή τους με λίγη άσφαλτο, χάσκουν σαν επικίνδυνες παγίδες για πεζούς και ποδηλάτες.
Γύρισα στο σπίτι μάλλον ανακουφισμένος που τη γλίτωσα φτηνά και σχολίασα το γεγονός με τους διαδικτυακούς μου φίλους στα social media. Ούτε μου πέρασε από το μυαλό πως η επόμενη μέρα θα ξεκινούσε με την είδηση του τραυματισμού ενός νεαρού συμπολίτη που οδηγούσε το ποδήλατό του στη Λεωφόρο Ιωαννίνων και ότι θα αναγκαζόμουν να γράψω για τα βάσανα του Πρεβεζάνου ποδηλάτη και την κολασμένη πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Με όλα αυτά θυμήθηκα τον Ίταλο Καλβίνο που έλεγε ότι η κόλαση των ζωντανών είναι αυτή που διαμορφώνουμε με τη συμβίωσή μας και ότι δύο τρόποι υπάρχουν για να μην υποφέρουμε. Ο πρώτος, ο εύκολος, είναι να αποδεχθούμε την κόλαση και να γίνουμε τμήμα της μέχρι να καταλήξουμε να μην τη βλέπουμε πια. Ο δεύτερος, ο δύσκολος, είναι να προσπαθούμε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιος και τι, μέσα στην κόλαση, δεν είναι κόλαση, και να του δίνουμε τις ευκαιρίες να την αλλάξει.
Ο εύκολος δρόμος λοιπόν για τον Πρεβεζάνο ποδηλάτη είναι να κάνει πως δεν βλέπει τα μισάνοιχτα αυλάκια των οπτικών ινών και την γεμάτη λακούβες άσφαλτο σε όλη την πόλη. Να κάνει επίσης πως αγνοεί τους ελιγμούς που αναγκάζεται να επιχειρεί ανάμεσα στα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στη Λεωφόρο Ειρήνης και στους πεζούς που προχωρούν στο δρόμο γιατί είναι κατειλημμένα τα πεζοδρόμια, όπως και την επιθετική οδηγική συμπεριφορά αρκετών συμπολιτών του.
Ο δύσκολος δρόμος είναι να αρχίσει επιτέλους να διαμαρτύρεται για τα αυτονόητα, ζητώντας να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι της Πρέβεζας μετά από τόσα χρόνια και να μην επισκευάζονται πρόχειρα με μπαλώματα, αλλά και να απαιτήσει από τις αρχές της πόλης μια στοιχειώδη τήρηση της νομιμότητας στους κεντρικούς δρόμους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι και ο ίδιος ο ποδηλάτης θα προστατεύει τον εαυτό του και τους συμπολίτες του σεβόμενος τον Κ.Ο.Κ. κι εκεί αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα.
Προσωπικά δεν μπορώ να ακολουθήσω τον εύκολο δρόμο και γι’ αυτό γράφω αυτό το μικρό σημείωμα με την ελπίδα ότι ο δύσκολος δρόμος της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών στην πόλη θα γίνει υπόθεση όλων μας. Μας αξίζει μια Πρέβεζα φιλική προς το ποδήλατο κι όχι μια πόλη που μας κάνει τη ζωή ποδήλατο…

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 21266 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.