Διονύσης Χιόνης στον Prisma 91,6: “Θετικά τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης της οικονομίας, όμως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, πριν ξεκαθαρίσει η αναδιάρθρωση του χρέους.”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, μίλησε ο καθηγητής οικονομικών στο τμήμα Οικονομικών επιστημών του δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης.

Όπως ανέφερε η έξοδος στις αγορές, θα εξαρτηθεί από το βαθμό που θα υποδεχτούν την επανάκαμψη της ελληνικής δημοκρατίας στην έκδοση ομολόγων, δηλαδή με έναν απλό τρόπο από τη δυνατότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να χρηματοδοτεί από τις αγορές τα τοκοχρεολύσια το 2018 και 2019, τότε ναι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σταματάει το μνημόνιο.

Ουσιαστικά το μνημόνιο είναι ένα Πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που πηγάζει, κάτω από μία συμφωνία που εκπορεύεται από τον δανεισμό.

Το μνημόνιο είναι μία δημοσιονομική σταθεροποίηση και προκειμένου ο δανειστής να εξασφαλίσει ότι θα πάρει τα λεφτά του, δημιουργία αυτό που λένε δημοσιονομική
εξοφλητική πολιτική χρηματαγορές, δηλαδή τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων για να μπορεί να πάρει τα χρήματά του, αν μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές τότε δεν χρειαζόμαστε και το μνημόνιο, ανέφερε.

Όπως ανέφερε ο κ Χιόνης είναι γεγονός ότι μετά το PSI του 2014, τα τοκοχρεολύσια τα οποία προέκυψαν είναι φοβερά και εκ των πραγμάτων η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει,  καθώς μέχρι το 2022 χρειαζόμαστε περίπου 60 δις, άρα λοιπόν χρειάζεται να γίνει μία αναδιάρθρωση του χρέους να υλοποιηθούν και να εξειδικευτούν τα μέσοβραχυπρόθεσμα μέτρα το 2015 και 2016 του Eurogroup, για να δούμε πώς περίπου θα διαμορφωθεί το συνολικό τοκοχρεολύσιο, γιατί αυτά τα μέτρα θα έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των τοκοχρεολυσίων και τότε θα δούμε τι θα γίνει.

Τα πρώτα δείγματα που έχουμε για την επανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετικά, καθώς το 10ετές διαπραγματεύεται όπως ακριβώς και το 2016 και αυτό είναι κάτι.

Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, πριν ξεκαθαρίσει η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ακούστε όλη την συνέντευξη:

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22250 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.