Αναγνωρίστηκαν τα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας

Στο ΦΕΚ της 29ης Δεκεμβρίου 2017 δημοσιεύτηκε η αναγνώριση των φυσικού πόρου “νερό πηγής Πρέβεζας” (γεώτρηση αντλούμενη) του Δήμου Πρέβεζας ως Ιαματικού.

Ως τρόπος χρήσης χαρακτηρίζεται η λουτροθεραπεία, ενώ οι ενδείξεις είναι οι χρόνιοι ρευματισμοί, οι ισχιαλγίες, οι οσφυαλγίες και οι παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Η αναγνώριση υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Ελενα Κουντουρά μαζί με ανάλογη απόφαση για την πηγή Αιξωνής του Δήμου Γλυφάδας.Ο φάκελος από τη ΝΕΔΗΚΕΠ κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2015 και όλο αυτό το διάστημα υπήρξε στενή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ Χρήστος Νέσσερης χαρακτηρίζει την αναγνώριση ως “εισιτήριο” για οποιαδήποτε αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών και την ετήσια λειτουργία τους.

Τα οφέλη για το Δήμο θα είναι μακροπρόθεσμα και μεγάλα και η προσέλκυση Ιαματικού Τουρισμού για την Πρέβεζα θα μπει για πρώτη ίσως φορά σε οργανωμένη βάση.Τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας, βρίσκονται στον κόλπο Παλιοσάραγα που σημαίνει «Παλιά Παλάτια» και σύμφωνα με την ιστορία αλλά και τα ευρήματα που διασώζονται τα χρησιμοποιούσε τον 17ο αιώνα ο Αλή Πασάς ως θερινά του ανάκτορα αναγνωρίζοντας την θεραπευτική ιδιότητα των νερών.

Ο χώρος όπου βρισκόταν το χαμάμ σώζεται σχεδόν ακέραιος, ενώ το 2013 έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να απομακρυνθούν κάποιες προσθήκες που έγιναν στο πέρασμα του χρόνου.

Το χαμάμ, όταν τα Ιαματικά Λουτρά ξεκινούν την λειτουργία τους, είναι επισκέψιμο ενώ δεσπόζει ο θόλος που απεικονίζει, παρότι κατασκευάστηκε στην οθωμανική περίοδο, έναν διπλό σταυρό.

πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22219 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.